Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy na cykl 2 bezpłatnych warsztatów kulinarnych z przygotowywania potraw z ryb słodkowodnych, połączonych z pokazem kulinarnym dla uczestników oraz szkoleniem na temat ryb i ich znaczenia w zdrowym żywieniu.
Warsztaty odbędą się 28 sierpnia oraz 18 września 2020 r. w godzinach od 10:00 do 16:00 w Restauracji Ryby Puzon na terenie Gospodarstwa Rybackiego PSTRĄG Tarnowo Ziemowit Pirtań (sala konferencyjno – biesiadna, Tarnowo 16, 64-930 Szydłowo).
Warsztaty skierowane są przede wszystkim do punktów gastronomicznych funkcjonujących na obszarze NGR, dla których będą one świetną okazją na wykorzystanie zdobytej wiedzy i umiejętności w swojej bieżącej działalności oraz na wprowadzenie w menu dań z lokalnych ryb słodkowodnych. Uczestnikami warsztatów mogą być także członkowie NGR nie związani z branżą gastronomiczną – tutaj celem warsztatów jest zachęcenie do spożywania ryb i ich wykorzystywania w domowej kuchni a także przekazanie wiedzy na temat wartości odżywczych ryb i ich znaczenia w zdrowym żywieniu.
Warsztaty prowadzone będą przez kadrę Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo, w ramach którego działa innowacyjna restauracja rybna Rybi Puzon oferująca wyłącznie dania z ryb i produktów lokalnych. Restauracja jest laureatem kilku nagród głównych w konkursach kulinarnych dedykowanych produktom rybnym.
Obiekt jest przystosowany do podniesionych wymagań sanitarnych związanych z pandemią Sars-Cov19. Każdy uczestnik otrzyma komplet odzieży jednorazowej, rękawiczki i przyłbice ochronne.
Uczestnicy warsztatów otrzymają również dyplomy i certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności praktyczne a także przepisy na dania rybne wykonywane podczas warsztatów lub inne przykładowe przepisy na ciekawe potrawy rybne oraz komplety kucharskie.
Ilość miejsc jest ograniczona: decydować będzie kolejność zgłoszeń (w tym najpierw punkty gastronomiczne, potem pozostałe osoby).
Zgłoszenia należy dokonać na formularzu, który prosimy przesłać na adres: sekretariat@ngr.pila.pl lub Nadnotecka Grupa Rybacka, ul. Dąbrowskiego 8, 64-920 Piła, koniecznie podając nr telefonu oraz adres e-mail, na które zostanie wysłane potwierdzenie zakwalifikowania się na warsztaty oraz datę warsztatu.
Zgłoszenia należy dokonać w terminie:
- do 21.08.2020 w przypadku uczestniczenia w warsztacie w dniu 28.08.2020,
- do 11.09.2020 w przypadku uczestniczenia w warsztacie w dniu 18.09.2020.
Informacje szczegółowe można otrzymać pod nr telefonu: 67 351 08 55, 668-028-473.
Program warsztatów:
Pokaz i warsztaty w zakresie przygotowywania ryb (patroszenie, filetowanie) – 45 min –stanowisko dla każdego uczestnika (ryby pstrąg, karp)
Wykład na temat jakości ryb, sposobów sprawdzania ich jakości, sposobów przechowywania – 30 min (prelekcja)
Pokaz i warsztaty w zakresie porcjowania, podstawowych zasad obróbki i przyprawiania ryb
Wykład na temat dostępności ryb, sezonowości ich występowania i jej wpływu na jakość, dostępności gatunków na rynku z uwzględnieniem produkcji lokalnej – 30 min (prelekcja)
Przerwa kawowa
Pokaz i warsztaty – dania klasyczne i tradycyjne z uwzględnieniem lokalnych tradycji przyrządzania ryb (pstrąg i karp smażony, wędzony, duszony i pieczony) – 45 min – stanowisko dla każdego uczestnika
Pokaz i warsztaty – dania dietetyczne i egzotyczne (sałatki, ryba gotowana, sushi i sashimi) – 45 min – stanowisko dla każdego uczestnika
Wykład na temat wartości odżywczych ryb, diety rybnej i jej wpływu na profilaktykę zdrowotną – 30 min (prelekcja)
Wykład na temat stanu obecnego i perspektyw rozwoju rynku ryb, w tym możliwości i ekonomiki zastosowania dań z ryb słodkowodnych dostępnych lokalnie w gastronomii i żywieniu zbiorowym – 30 min (prelekcja)
Obiad rybny
Warsztaty współfinansowane są ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Priorytetu 4 „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej” Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” 2014-2020 w zakresie działania "Koszty bieżące i aktywizacja”.
Udostępnienie informacji:
Patrycja Sanocka
Specjalista ds. wdrażania LSR
Nadnotecka Grupa Rybacka
ul. Dąbrowskiego 8, 64-920 Piła
Wydarzenia z miasta i gminy
Zaproszenie na bezpłatne rybne warsztaty kucharskie